Legenda Semafor Seismic


Protejeaza-i pe cei dragi. Click aici sa dai share!

Domeniile de risc seismic sunt simulate prin culorile semaforului seismic. Fiecarui cod de culoare ii corespunde un anume nivel de risc seismic, dupa cum urmeaza:

semafor verde

VERDE indica o probabilitate redusa de producere a unui seism mai mare de 4 grade Richter (4 R) in Vrancea. Pot avea loc seisme de magnitudini mai mici decat 4 R, care sunt considerate normale. In cazul “+verde” exista posibilitatea generarii unor seisme la limita inferioara de 4,3 R.

semafor portocaliu

PORTOCALIU arata o acumulare de energie ce poate fi provocata de factori exteriori zonei seismogene Vrancea (de exemplu “luna plina” favorizeaza producerea seismelor, seismicitatea din Turcia etc). In aceasta situatie este posibila producerea unui seism cu Md= 4,3 – 4,8 grade Richter care declanseaza alarma sistemului de avertizare.

Stresul tectonic se poate elibera si sub forma a 2-3 seisme de adancime, mai mici de 4 grade Richter. Nu este obligatorie generarea unei alarme, dar probabilitatea producerii unui cutremur creste (intensitatea III pe scara Mercalli).

PORTOCALIU – ROSU este culoarea care defineste probabilitatea mai mare de producere a seismelor cu magnitudinea cuprinsa in intervalul 4,8 – 5,2 grade Richter. Atentionarea prin “semafor” se face cu 2-3 zile inaintea unei posibile eliberari de energie.

semafor rosu

ROSU defineste probabilitatea mare de producere a cutremurelor cu magnitudine peste de 5,2 grade Richter. Decizia este luata prin corelarea unor parametri geofizici masurati la mare adancime cu valorile precursorilor seismici,  masurate in celelalte statii seismice de suprafata din reteaua seismica. Energia acumulata la un moment dat poate fi eliberata in doua moduri: treptat, sub forma unor seisme mai mici, respectiv brusc si total printr-un cutremur mare.

In toate cazurile vorbim de un nivel al riscului seismic si de o probabilitate de producere a unui cutremur. Senzorii aflati in zona epicentrala sesizeaza inainte cu 5-6 zile modificarea stresului tectonic prin variatiile de camp electric si camp magnetic, cu 2-3 zile prin oscilatia inclinometrelor si cresterea temperaturii din panza freatica  iar infrasunetele reactioneaza cu 3-8 ore in momentul in care vibratiile solului se schimba. Se sesizeaza modificarile precursorilor, se poate aprecia zona de stres, dar este dificil de anticipat cum se va elibera energia (un cutremur mai mare sau mai multe seisme mai mici).

Pe langa masuratorile realizate in Vrancea se fac analize de energie prin echivalarea magnitudinii Md. Un alt parametru luat in calcul la calcularea culorii semaforului seismic este constanta “b” din legea Gutemberg – Richter. De asemenea, mareele tectonice (dependente de pozitia Lunii), activitatea Soarelui (camp geomagnetic, radiatiile X , fluxul de electroni)  si timpul dintre doua seisme consecutive vrancene contribuie la stabilirea culorii semaforului seismic. Exista situatii in care conditiile meteorologice afecteaza masuratorile. In aceste cazuri se flitreaza datele si se considera situatia cea mai nefavorabila in stabilirea riscului seismic. Sistemul nostru are o eroare a magnitudinii  de +/- 0,5 R.

 


Protejeaza-i pe cei dragi. Click aici sa dai share!