Cum functioneaza?


Protejeaza-i pe cei dragi. Click aici sa dai share!

La declansarea in adancime a unui eveniment seismic, miscarea pamantului provoaca aparitia unei unde sferice de volum cu doua componente: unda seismica P si unda seismica S. Cea dintai, unda P, nu este periculoasa pentru cladiri deoarece este perceputa la suprafata ca un mic soc in plan vertical, asemanator unei “saltari”. In schimb, unda S este periculoasa deoarece deplasarea ei se face cu miscari ondulatorii, aceasta fiind resimtita la suprafata solului sub forma unei miscari de forfecare, de balans in plan orizontal.

Principiul Avertizarii Seismice se bazeaza pe diferenta de timp dintre momentul declansarii alarmei seismice, atunci cand in Vrancea se detecteaza unda P si momentul sosirii undei S in punctul unde se afla abonatul. Pentru abonatii din Bucuresti, acest interval de timp este de 25-30 de secunde.


Particularitatile zonei Vrancea au permis dezvoltarea de catre IRSA a unui Sistem de Monitorizare si Avertizare Seismica rapid si eficient, cu timp de avertizare de 25-30 de secunde (pentru Bucuresti) intre momentul declansarii alarmei la detectia undei P in Vrancea si momentul sosirii in Bucresti a undei seismice distrugatoare S. Alarma seismica se declanseaza pentru seisme avand magnitudini mai mari de 4,8 (+/- 0,5) grade pe scara Richter.

La modul general, timpii de avertizare sunt relativ mici, de la cateva secunde la maximum un minut, in functie de distanta unde va aflati fata de Vrancea. Totusi, chiar si cateva secunde sunt extraordinar de importante din punct de vedere decizional. S-a constatat ca reactia umana la perceptia unui cutremur este instinctuala. Capacitatea de a rationa este aproape in totalitate inlocuita de instinctul de conservare si exista in primul rand intentia de a fugi din cladire. Avertizarea, prin intermediul aplicatiei Alerta Cutremur Vrancea, va ofera pentru Bucuresti o fereastra de 25-30 de secunde, interval de timp in care se pot lua deciziile cele mai corecte pentru protejarea vietii.

 

EXEMPLU DE AVERTIZARE SEISMICA

Avertizarea seismica se bazeaza pe diferenta de timp intre aparitia la suprafata solului a undei “P” in Vrancea, moment in care se declanseaza alarma seismica, si sosirea undei “S” in punctul unde se afla abonatul.


Pentru exemplificare, sa consideram un cutremur in Vrancea, la adancimea de 60 km. Sa presupunem ca va aflati in Bucuresti, la o distanta de 150 km de Vrancea. Distanta intre focarul cutremurului si Bucuresti va fi de 162 km.

Sa urmarim desfasurarea in timp a propagarii celor doua unde componente ale cutremurului:

Tabel explicativ
TOTAL TIMP DE AVERTIZARE = 25 SECUNDE

 


Protejeaza-i pe cei dragi. Click aici sa dai share!