Ce este Semaforul Seismic?


Protejeaza-i pe cei dragi. Click aici sa dai share!

Semaforul seismic este un instrument de prognoza a riscului seismic folosit pentru indicarea probabilitatii de producere a unui cutremur in zona seismogena Vrancea. Serviciul se realizeaza prin publicarea de doua ori pe zi a codului de culoare corespunzator nivelului de risc seismic ce rezulta in urma analizei constante a potentialului energetic seismic al zonei. Sistemul informeaza in mod dinamic despre nivelul stresului tectonic si permite anticiparea posibilelor eliberari de energie sub forma undelor seismice.

Secretul acestui sistem il reprezinta aparatura de detectare si analiza specialistilor IRSA. Senzorii aflati in zona epicentrala sesizeaza cu 5-6 zile inainte modificarea stresului tectonic prin variatiile de camp electric si camp magnetic, cu 2-3 zile inainte prin oscilatia inclinometrelor si cresterea temperaturii din panza freatica iar infrasunetele reactioneaza in momentul in care vibratiile solului se schimba, cu 3-8 ore inainte sa se produca eliberarea de energie.

Semaforul seismic este o metoda foarte eficienta pentru a aprecia nivelul de stres din zona seismogena Vrancea, insa acesta nu este decat un indicator si nu poate anticipa cu precizie de 100% modul de eliberare a energiei, sub forma unui cutremur mai mare sau a mai multor seisme mai mici.


Protejeaza-i pe cei dragi. Click aici sa dai share!